Leśne kąpiele podbijają Polskę

Leśne kąpiele podbijają Polskę

Shinrin yoku to japoński termin oznaczający kąpiel leśną. Japończycy prowadzą wiele badań naukowych dotyczących przebywania a raczej „zanurzania się” w lesie i terapeutycznego oddziaływania takich kąpieli na nasz organizm. Według nich uważne, powolne przebywanie w lesie, spacerowanie lub po prostu stanie i napawanie się naturą z wykorzystaniem wszystkich zmysłów (nie tylko wzroku, ale również węchu, czy dotyku) ma bardzo duży wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego.

W Polsce mówi się m.in. o „drzewolecznictwie”, a nawet terapii lasem, która wycisza, zapewnia głębokie odprężenie, pozwala walczyć z długotrwałym stresem. Na nasz organizm wpływa suma doświadczeń takich jak zapachy, aromaty, szum liści, wiatr w konarach drzew, naturalne światło, brak bodźców zewnętrznych w postaci hałasów, czy smogu. To właśnie dlatego las jest świetnym miejscem nie tylko do spacerów i odpoczynku, ale również powolnego i niespiesznego smakowania i delektowania się potrawami.

Uważność

W lesie nie ma sztywnej atmosfery, liczy się uważność i wyciszenie. Każdy może udać się na spacer podczas leśnej uczty, poleżeć na hamaku, leżaku lub pomoście. Leśne uczty organizowane w ramach projektu LAS RAZ są kameralne (do 16 osób), zaczynają się około godziny 15:00 i trwają do godz. 20:00 lub dłużej. Odbywają się trzech różnych miejscach na Mazurach: niedaleko Wydmin (ok. 20 km od Giżycka), w Cierzpiętach (ok. 7 km od Spychowa) i w Lipowie (ok. 12 km od Mikołajek). W tym roku, po ubiegłorocznym sukcesie projektu LAS RAZ w ofercie pojawią się też leśne pikniki połączone z całodziennymi wycieczkami pieszymi i rowerowymi. Będzie też działać nasza leśna kawiarenka z pysznymi ciastami i kawą serwowaną m.in. z sosnowym cukrem pudrem lub świerkową pianką. Na leśnej polanie będą odbywać się też przeróżne warsztaty kreatywne: fotograficzne, literackie, florystyczne, aromaterapii i tworzenia własnych perfum, robienia własnych obrazów z mchu itd.

Nie tylko ucztowanie, ale też edukacja

Podczas takiej uczty na talerzach gości królują nietypowe składniki, a szefowa kuchni snuje historie na temat przygotowywania potraw. Poza jedzeniem można dowiedzieć się jak samodzielnie zrobić oliwę sosnową, puder sosnowy, żel świerkowy idealny do sernika, pyszny krem z wiązówką błotną albo bułeczki z tymiankiem i tajemniczym składnikiem nadającym puszystości, czyli… budyniem. Tutaj można posłuchać o lokalnych produktach (m.in. serach i miodach), mazurskich rybach lub dziczyźnie. Na stołach znajdują się bukiety przygotowane z wykorzystaniem ziół, kwiatów polnych, gałązek drzew i liści m.in. lipy, czeremchy, dzikiej maliny, rozchodnika, tawułki, lawendy lub kwiatu żurawki.

Start typing and press Enter to search