Jedzenie

Jedzenie

Na leśnej uczcie zjecie pyszności inspirowane naturą. Do tradycyjnych dań dodajemy nietypowe składniki: jadalne rośliny, kwiaty, drzewa. Na naszych ucztach spróbujecie smakołyków z oliwą sosnową, żelem świerkowym, pokrzywą, szczawikiem zajęczym, miododajną wiązówką błotną, dzikimi malinami, pyłkiem pszczelim, rumiankiem etc.

Podczas każdej leśnej uczty serwujemy 5 dań.

Zaczynamy od degustacji przepysznych kozich serów z ekologicznej farmy na Mazurach. Sery podajemy z owocami, świeżymi ziołami oraz oliwą sosnową, którą sami przygotowujemy.

Zdjęcie 5a
Zdjęcie 5b

Do serów serwujemy mięciutkie bułeczki z tymiankiem cytrynowym. Tajemnicą ich puszystości jest budyń, który dodajemy do ciasta. Mamy również dwa rodzaje palonego masła. Jedno z pyłkiem pszczelim, drugie z rumiankiem.

Później przychodzi czas na mazurskie wędzone ryby. Zazwyczaj jest to węgorz (opalany ogniem) oraz sieja. Ryby podajemy z grillowaną cukinią, parmezanem i oliwą sosnową.

Zdjęcie 5c właściwe
Zdjęcie 5d

Kolejnym daniem jest pyszny rosół pokrzywowy robiony na kościach wołowych (w wersji vege przygotowujemy go na pieczonych pomidorach). Rosół podajemy z delikatnymi kluseczkami z pokrzywą.

Gwoździem programu jest gulasz z dzika z czerwonym winem, warzywami i jałowcem. Podawany z pieczonymi pomidorami i chipsami z prażonej kaszy gryczanej.

Zdjęcie 5e
Zdjęcie 5f

Dla fanów chrupiących ziemniaczków z ogniska mamy też pyszne ziemniaki w słonej skorupce. Podajemy je razem z gulaszem z dzika jako danie główne.

Na deser serwujemy nietypowy sernik, a właściwie lekki krem serowy na kruchym cieście z miododajną rośliną zwaną wiązówką błotną. Do tego dzikie maliny lub inne owoce i żel świerkowy.

Zdjęcie 5g
Zdjęcie 5h

Podczas naszej uczty do dyspozycji gości jest lemoniada, szprycer z syropem z kwiatów czarnego bzu oraz woda mineralna. Działa też leśna kawiarenka. Mamy kawę czarną, białą oraz cappuccino. Kawy, na życzenie gości podawane są z pudrem sosnowym lub innymi leśnymi dodatkami.

Weganie i wegetarianie powinni zgłosić ten fakt podczas zapisywania się na ucztę. Mamy dla nich mnóstwo pysznych dań. Bywa, że jest to risotto ze szparagami, kaszotto z buraczkami i karmelizowaną marchewką, przeróżne wariacje z kurkami lub innymi składnikami sezonowymi. Zdarza się, że są boskie pierogi z wędzonym twarogiem i sosem a’la demi glace, tyle że w wersji vege. Rosół w wersji vege jest przygotowywany na pieczonych pomidorach.

Zdjęcie 5i

Ściągnij całe menu

Przypominamy, że organizatorką i pomysłodawczynią leśnych uczt jest Agnieszka Żelazko – dziennikarka, fotografka, autorka książek kulinarnych oraz przewodników po Mazurach. Szefem kuchni jest natomiast niezastąpiona Ewa Michalska, która wcześniej praktykowała m.in. w Nomie, Nolicie i Atelier Amaro. Ewa stoi również na czele kuchni w mazurskim luksusowym obiekcie działającym pod nazwą Dzikie Historie Młynik.

Zdjęcie 2b

Start typing and press Enter to search