Co będziemy serwować na leśnych ucztach?

Co będziemy serwować na leśnych ucztach?

Wreszcie ogłaszamy menu, które rozpali Wasze kubki smakowe na leśnych ucztach w 2022 roku!

Jak zwykle królem każdej leśnej uczty będzie aromatyczny gulasz z dzika dłuuuuuugo gotowany z jałowcem i czerwonym winem. Nie zabraknie w nim boczku, przeróżnych ziół i leśnych aromatów. Gulasz podajemy zazwyczaj z pieczywem lub ziemniaczkami prosto z ogniska, które mają chrupiącą, lekko słonawą skórkę.

Zanim jednak dojdziemy do gulaszu zaczniemy od przeróżnych przystawek. Na stole pojawią się mazurskie kozie sery (m.in. ostry bundz w różnych odmianach smakowych – z ziołami, czerwonym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami), do tego podamy Wam świeże bułeczki tymiankowe, różne rodzaje palonego masła (m.in. z pyłkiem pszczelim i rumiankiem) i naszą słynną oliwę sosnową. Wśród przystawek zagości w tym roku również pasta do smarowania pieczywa przygotowana z mazurskich ryb.

Gdy zjecie przystawki, podamy Wam rosół z kaczki i pokrzywy. Jest esencjonalny i delikatny. Serwujemy go z kluseczkami pokrzywowymi. Po rosole przychodzi czas na danie główne, czyli wspomniany wyżej gulasz, a później deser. W tym roku będzie to sosnowy mus sernikowy z owocami sezonowymi i kruszonką, a ponieważ wszyscy kochają desery to podamy różne ciasteczka, mini pączki i inne słodkie wariacje.

Standardowo spróbujecie u nas pysznych napoi z leśnymi lub kwiatowymi dodatkami. Będą szprycery na bazie białego wina z syropem z kwiatów czarnego bzu oraz lemoniada pomarańczowa z wiązówką błotną. Wiązówka błotna ma być może niewdzięczną nazwę, ale jest rośliną miododajną, leczniczą o cudownym posmaku wanilii.

Osoby, które są vege dostaną u nas też masę pyszności (o ile zgłoszą ten fakt przed ucztą). Mamy przeróżne dania ze szparagami, grzybami, bakłażanem i innymi warzywami w roli głównej.

Zapraszamy do zapisów na leśne uczty 18.06 i 23.07 pod adresem agnieszka.zelazko@gmail.com 🙂

Start typing and press Enter to search